My LiFe ChAnGiNg EvEnTs!

By: kuchai latiff

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 11-Nov-2006 12:00 Email | Share | Bookmark
klang banjir

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
------------------- localhost:test d(0
-
 
 
 
 
 
 
naya jek org buat kenduri
 
belakang semak tuu air sungai
ni lah satunya jalan kluaq masuk taman kami
 
 
 
di ari sabtu yg suci murni ini dimana saya dengan lili lalanya bangun pada jam 7.30 pagi & terus bersilat didapur nak ke gymfreak raya get-together di umah pn rose disemenyih. ati saya sungguh girang kerana gumbira nak bertemu & makan dengan jayanya bersama-sama rakan2 apatah lagi hari ini hari raya setelah saya selamat mengganti puasa & puasa sunat syawal

WW

adapaun pada jam 1.30 petang hujan telah mula turun. pada kami biasalah dah 2-3 ari pun ujan. tak lama kendian dapat plak sms dari puan khemah soh mai lambat sket 'as she needs to run some errands so advisable sampai umah dia after 4pm gittew'.

di motor itulah saya dua beradik bertenggek sementara tunggu air surut & dah tak tahan mengenyam gatal kaki
WW

maka saya pun take my own sweet time mandi, semayang & bout 3.30 dah bid goodbye to our mum elok nak kuar alamak main road dah banjir. how now? adik saya cik tip ke arah belakang menghala h'way selepas tol sg rasau kerna dia pernah nampak org kuar dari exit dibelakang.

WW

kami dirumah udah kepanikan kerana air dilongkang depan sudah naik. rupa-rupanya air didapur juga sudah naik. perkara pertama selamatkan kedua-dua kereta dulu ke kawasan yg lebih tinggi. saya dan mak saya sebok menolak perabot kebelakang tanpa berpikir panjang.

air dilubang tandas juga telah mula naik ya allah bagaimana kah ini? rumah nih plak stok rug, kain lap kaki entah ke mana maka apa jek yg kami sempat capai diamik untuk dijadikan sendal. sib baik la sofa telah cepat2 kami naikkan ke atas katil. pheww tidak kalu tak terbayang la saya total damagenya.

setelah segala usaha di amik air tetap degil nak masuk jugaks rumah kami. haaa nak masuk....masuk lahh sangat tak kosser makcik nak tahan2. itu pun nasib baik kami tutup sliding door idak kalu munkin bisa kami float didalam umah.

setelah itu kami telah menjadi adun melawat kawasan sambil mengeluarkan kereta ke arah h'way + this is the time muleh pusing the whole taman in shorts tanpa org ble nak ngata sbb air ngat lutut. andainya anda lalu di h'way ke klang pasti hairan melihat kereta berderet di jalan motor & kereta adik saya yg tersadai di atas flyover.

selepas jam 7 air baru surut & kami pun mulalah mencuci rumah kerana mana nak tidur mlm nanti kalu tak dicuci + bau nya enak skali seperti pasar borong. dah la kami bergelap kerana bekalan letri sudah diputuskan seawal jam 3.30. maka berbekalkan lilin & lampu suluh berkemas la kami 3 beranak. syukur jumlah kerugian hanyalah satu karpet yg berat tahap gaban mak saya tidak perasan tersorok dibawah katil & tanpa segan silu terus ke tong peginya karpet ittew kerana telah kembang & kalu digunakan juga akan mendatangkan mudarat kerna takut maggot & pijat berkumpul.

finale sewaktu didapur kelihatan umah lain sudah senyap & sunyis. terdetik di ati kami dua beradik apakah umah kami yg paling dahsat dilanda bencana? alhamdulillah siap semuanya walaupun tak pasti tahap kebersihannya janji kami telah selamat berkemas & setelah selesai mandi baru berkesempatan mengechek handphone. ya allah sudah 11.30 malam adanya. patut la seluruh taman sunyi sepi.

hampir jam 12 kami duduk makan & bekalan elektrik pun tiba. sungguh la tenang dihati ini kerana runsing lauk-pauk yg banyak ini akan basi kerana peti tidak berhidup. maka kepada my gymfreak geng am not making this up kerna attached is the fud yg me dah masak tapi tak berjaya dihangkut huhuhuhuh.

WW

sambil duduk makan kami berborak what if kami seme dah kluar & pulang mendapati keadaan umah sedemikian rupa? total damage we have got to endure as the taman we are living in is not prone to banjir & this is the first throughout our 6 years stay there.

kami juga teringat insiden kadok kecil (sungguh comot tak tau nak kategori katak ataupun kodok) yg telah masuk menyebabkan hiruk pikuk riuh rendah kami 2 beradik nak halau dia kuar. tapi kami tak berbuat onar padanya sekadar dibawa kluar sahaja. rupanya cik tipah bertemu dengan katak besar puler ketika mencuci di dapur pada hari bencana. munkin katak tuh dah antor petanda kami yg tak paham ye lah masa bila kami pi skolah katak

again to relevant authorities out there this is not a small matter. saya tak sanggup pisang berbuah 2 kali kerana kini kami sekeluarga dilanda penyakit fobia apabila waktu hujan & kami tidak berada di rumah. i beg on behalf of residences of taman rashna, klang please..pleaseā€¦do something bout it. stakat korek di sungai tuuu then letak the debris on the tebing sungai apa jadahnya? tak ke ujan lama2 mende tuh masuk balik dalam sungai? akai kasik panjang sket la kawan. Lagipun our neighbourhood nih almost 80% adalah pensioner & retiree. Tak ke mcm nak pitam org2 tua nih nak ngemeh & kalu dah termasuk spital ada mau tanggung kaa bil depa? Whatever happening in klang la nih (hint = certain politician bagai) dah lebih dari ramai yg amik attention.

Warga2 mpk, jkr, bomba, alam flora, indah water eehhh sape jek la yg berkenaan sekalian sila berenti makan kuih raya yg ada hangkut segala mak nenek jengkaut yg ado cepat pi dalamkan sungai. Idak kalu merasa kami hangkut lumpur tuh ari pi campak kat pejabat korang nakkkk? (matilaahh samseng kg dusun dah datang nihhh). Satu agi moral of the stowey buat township jgn lupa buat longkang besar2 okeh. Sia2 ramai graduate town planner or bak kata omputih perancang bandor tapi x mau utilize kemahiran depa nih.

Skian trima kasih dari warga banjir taman rashna roger & out!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net