My LiFe ChAnGiNg EvEnTs!

By: kuchai latiff

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 30-Jun-2006 00:48 Email | Share | Bookmark
cooking series!

the red sauce
the white sauce
the cooked lasagna sheet
 
 
Quote:

lasagna version fae

W

Bahan-bahannye:
Pasta lasagna- ade mcm-2.. tgk ler kt kotak tu.. pre-cook ker/ oven ready ke.. mcm-2 brand, biase San Remo/ barilla), ada mcm-2 size.. pilih ker yg sesuai dgn mangkuknye...

utk cheese.. suke ati nak pilih yg mana... pilih yg halal laa..
-cheddar cheese, mozarella cheese , parmesan
tips:pastikan "rennet"nya/coagulant adalah dari punca bahan kimia dan BUKAN animal rennet yg tidak halal, selalunye die akan tulis, non-animal ...if Chesdale/Kraft ada "HALAL)

Bahan utk Cheese Sauce:
2 sudu besar butter
2 sudu besar tepung gandum/tepung ubi pun boley...
2 cawan fresh milk (kalau nak byk sauce, bykkan susunye.. dan cheesenye..)
125g mozarella cheese atau cheddar cheese ( yg ini main agak-2 je)
sedikit pepper and salt

Meat Sauce:
500g minced beef/ayam/fish meat(suke ati lah) kalau rammly burger mince beef tu.. satu block tu cukup)
5 sudu tomato paste
1 biji bawang besar dipotong dadu(ini saiz bawang besar mesia..pandai2 la alter)
1 biji bawang putih ditumbuk
1 tin mushroom (slices)
pepper
salt
blackpepper
chiken stok/kiub

cara-2, untuk meat sauce:
Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi. Masukkan mince beef, tomato paste. Masak atas api sederhana hingga daging empuk dan pekat. (Lebih kurang mcm masak kuah spagetti lah) Jgn lupa masuk garam sikit, gula & pepper, oregano kalau suka.

Untuk cheese sauce:
Cairkan mentega. Masukkan tepung dan kacau 1-2 min ,api perlahan. Tuangkan susu dan kacau lagi atas api perlahan hingga sos pekat.. Masukkan garam dan serbuk lada sulah kemudian angkat. Masukkan cheese yg anda suka mase tgh kuah panas tu, cheddar/ mozarella...

W

Lepas tu.. pandai-2 lah melapis.. letak pasta lasagna tu.. letak meat sauce, pastu letak cheese sauce.. pastu tabur lah cheese byk-2.... Lepas tu ulang the same step.. Mcm bowl aku dlm gambo tu... 2 kali lapis je.. letak cheese sauce byk-2.. sedap sikit... atas sekali... tabur lah segala balance cheese yg ada... pastu.. bakar
dlm oven/ microwave suhu 180-185 degree selama 40-45 minit...

thanks fae 4 the lovely recipe (god knows i downloaded from where tak hengat shudaa)
**i used my own red sauce recipe
**senang dpt sume barang nih kat giant + murah
**me bli jek cheddar cheese seketul kotak biru then parut sendre lorr (1 kotak 7 hengget lebih)
**susu tuh me guna marigold uht low fat milk


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net