My LiFe ChAnGiNg EvEnTs!

By: kuchai latiff

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 26-Aug-2005 00:00 Email | Share | Bookmark
cooking series!

mi gemuk kureng tapi mi mancis nih on jek tapi kena rebus dulu!
bhn 1
bhn 2
tumis bawang & kiub
masukkan rempah sup
masukkan ikan & biar masak
setelah mendidih masukkan udang
dan bhn2 yg lain
tadaaa siap dah!
sup is one of my faborite too nak2 sup ikan merah@kerisi! tiba2 teringat an uncle of mine yg make it a must for a soupy dish for his meals. sampai naik kering kengkadang akal my aunty nak wat sup ada dah! kalu sup tak bertumis tuh bole ler kuruskan badan abaden kalu yak bertumis to sama jek minyak nye kan.

neway kurang lah compared to all those sambal & deep fry things. besides anak2 pasti mak pak juga turut bergembira menikmati hidangan ini basic dia sup ikan tapi i dah olah sket jadik untuk mkn dgn noodle version + with other ingredients.

WW

Quote:

mi sup ikan merah

bhn2:
noodles (any sorts to your liking macaroni pun bole)
2-3 cuts ikan merah@kerisi
handful prawns
1 pkt tofu telur (potong bulat2)
1 pkt dry sohon & kulit tauhu (di rendam hingga kembang)
dash of lada sulah / lada hitam
air
rempah sup
bawang
minyak
1 kiub ikan bilis
garam

method:
tumis bawang & kiub hingga wangi
masukkan rempah sup yg dah dicampur air
hingga meletup-letup masukkan ikan
setelah isi ikan bertukar warna masukkan air
bila mendidih masukkan udang & bhn yg direndam tadi & tauhu telur
jgn lama2 ngat nanti udang tuh overcook tak sedap la plak
masukkan lada sulah & garam
makan/hidangkan panas2
**kalu nak sup tuh clear guna lah sup bunjut
**selain ikan merah tenggiri sedap gaks kot (or kalu rajin isi ikan tuh bole tumbuk2 then buat bebola)
**lagi sedap guna lada hitam biji tumbuk skali dgn bawang (tapi bnyk2 kang ada plak cik tonet2 sume terbang ke langit pedas )
**bole juga guna sayur sawi, taugeh, tauhu pok & garnish daun sup waktu menghidang





View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net